Ontremming

Sociale ontremming

De ontremming die soms optreedt bij dementie kan zich ook voordoen in sociaal contact. De patiënt neemt geen blad voor de mond en zegt bijvoorbeeld zonder blikken of blozen tegen de buurvrouw dat ze dik is of een lelijke jurk aan heeft. Iets wat hij vroeger niet gezegd zou hebben of toch in elk geval diplomatieker aangepakt zou hebben.
Of de patiënt gaat zitten boeren of slapen in gezelschap.

Voor de mantelzorger is dit heel lastig. Je wilt graag dat de patiënt zich ten opzichte van anderen gedraagt en je bent ook bang dat hij op die manier mensen de deur uit jaagt.

Seksuele ontremming

Ontremming bij dementie kan ook de vorm aan nemen dat de patiënt uitgesproken, zelfs grensoverschrijdend, seksueel gedrag gaat vertonen. Dat kan voor de omgeving heel onaangenaam en beschamend zijn. Iemand maakt seksuele toespelingen of wordt handtastelijk. Hij of zij streelt de ander in het openbaar. Of iemand raakt billen of borsten van de ander aan.
Ook hierbij geldt dat de patiënt zelf niet in de gaten heeft dat hij te ver gaat. Boosheid of een beroep doen op fatsoen helpt niet, omdat de patiënt niet altijd begrijpt wat hij fout doet.

Abonneren op RSS - Ontremming