Dementie

Depressie

Veel mensen met dementie krijgen te maken met stemmingsproblemen. Iemand die depressief is, voelt zich somber, verdrietig en vaak waardeloos.

Apathie

Verschijnselen

Veel mensen met dementie krijgen te maken met stemmingsproblemen zoals lusteloosheid, onverschilligheid en verlies van initiatief. Dit wordt apathie genoemd.

Iemand die apathisch is, is minder geinteresseerd in de wereld om hem heen en heeft vaak geen zin om iets te ondernemen. Ook de emoties doen vaak "vlak "aan.

Voor de mantelzorger(s) zijn dit moeilijke veranderingen, omdat het contact met de patient lastiger wordt. Het "delen" met elkaar lukt vaak niet meer.

Dementiesyndroom

Het dementiesyndroom is een paraplu waaronder verschillende ziekten vallen. Bij dementie worden de hersencellen van de patiƫnt langzaam maar zeker aangetast.

Door de geleidelijke uitval van hersencellen op vele plaatsen in de hersenen, ontstaan de verschijnselen die typisch zijn voor dementie. De vergeetachtigheid, de desoriƫntatie (niet meer weten waar je bent) en de oordeel stoornissen.

Lewy-body dementie

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over bepaalde aspecten van behandeling. Volgens sommige onderzoekers zijn de verschijnselen van parkinsonisme redelijk goed te behandelen, andere onderzoekers achten dit echter niet mogelijk.

Abonneren op RSS - Dementie