Thuiszorg

De thuiszorg kan goede ondersteunende zorg geven. Vaak wordt de thuiszorg gezien als iemand die helpt met persoonlijke verzorging als iemand lichamelijk ziek is. Dat is ook zo. Maar de thuiszorgzorg kan ook helpen en ondersteunen bij een dementerende. In het begin van de dementie kan de dementerende zichzelf vaak nog goed verzorgen. Dan is hulp hierbij niet nodig. Echter in die fase is het al wel belangrijk om iemand (van de thuiszorg) te leren kennen zodat er een basis van vertrouwen ontstaat bij zowel de dementerende als bij zijn partner.

Steeds meer thuiszorginstellingen werken met een gespecialiseerd team (PG-team). Dat is een klein team van medewerkers dat bij de dementerende thuis komt en diverse activiteiten met hem onderneemt. Omdat het een klein team is, is er sprake van grote continuïteit en weinig wisseling van personen.
Op deze manier wordt de partner of mantelzorger ontlast en ontstaat er een basis van vertrouwen. Als de dementerende in een later stadium wel persoonlijke verzorging nodig zal hebben, is de stap niet groot en acceptatie van hulp door de thuiszorg veel makkelijker. Dat geldt ook voor de partner of mantelzorger.
De thuiszorgmedewerker kan ook advies geven en zo nodig andere hulp in schakelen.