Fronto-temporale-dementie

Inleiding

Vroeger noemde men deze aandoening de ziekte van Piek. In de professionele wereld spreekt men tegenwoordig eigenlijk altijd van fronto-temporale- dementie. De afwijkingen in de hersenen beginnen met name in de voorste deel ervan. De ziekte ontstaat veelal op jongere leeftijd tussen de 40 en 60 jaar.

Symptomen

Kenmerkend voor deze aandoening is dat er vroeg in de ziekte afwijkingen zijn in het sociale gedrag. Er zijn nog nauwelijks geheugen problemen. Het komt nogal eens voor dat er een heel traject is afgelegd in de psychiatrie voordat de ziekte wordt herkend. Naast het sociale gedrag is er ook een regulatiestoornis in het persoonlijke gedrag. Er is vaak sprake van ontremd gedrag, waarbij de patient niet in de gaten heeft dat hij zich ongepast opstelt.

Er is geen inzicht in zijn gedrag en aanspreken erop helpt niet. Daarbij neemt de zelfzorg af, is er een verminderde impulsbeheersing, afgenomen mentale flexibiliteit en emotionele afvlakking. Het gedrag vertoont nogal eens dwangmatige trekken, waarbij dezelfde handelingen vaak worden uitgevoerd. De persoonlijkheid verandert sterk. Later ontstaan ook geheugenstoornissen, maar de gedragsmoeilijkheden blijven op de voorgrond staan.

Er zijn vormen van de fronto-temporale-dementie, waarbij de spraak sterk wordt aangetast. Dit kan zich uiten in weinig spreken of juist heel veel. De intonatie van de spraak kan ook veranderd zijn.

Oorzaken

De oorzaak is niet bekend. Er ontstaan een afname van hersencellen in het voorste gedeelte van de hersenen.

Het stellen van de diagnose

Door middel van neuropsychologisch onderzoek door een psycholoog en beeldvormende onderzoek door een gespecialiseerde neuroloog.

Behandeling

Er is geen medische behandeling mogelijk. De gedragsstoornissen reageren slechts zelden op medicatie.